قوز قرنیه یا کراتوکونوس در واقع یک از بیماری های قرنیه است که از حدود ۱۶ و ۱۷ سالگی با تغییرات شماره چشم بصورت آستیگماتیسم های نامنظم و متغیر و تاری دید ناشی از آن خود را بروز میدهد در حالی که عینک هم نمی تواند تاری دید را بطور کامل برطرف کند. این بیماری در واقع یا کاهش بینایی همراه است؛ این مشکل ممکن است در هر دو چشم یا حتی یکی از آن ها ایجاد شود دقت داشته باشید که شدت و میزان رشد آن برای هر دو چشم یکسان نیست. اگر می خواهید تا در مورد این بیماری بیشتر بدانید تا انتهای این نوشتارهمراه ما باشید.
قوز قرنیه چیست ؟
قوز قرنیه در واقع جزء یکی از اختلالات بینایی است که مهم ترین دلیل ایجاد بر هم خوردن نظم قوس کروی قرنیه و افزایش ان در قسمت تحتانی قرنبه است، داشتن این بیماری باعث می شود تا نور به درستی وارد چشم نشود و با انکسار نا همگون نور ورودی به چشم تصویر مبهمی بر روی شبکیه ایجاد گردد و دید فرد مبهم و خمیده شود.
در مراحل ابتدایی بعد از تشخیص، اگر بیماری پیشرفتی نداشته باشد با عینک می توان آن را کنترل کرد ولی در صورت پیشرفته شدن اقداماتی مانند تجویز لنز سخت ، کاشتن حلقه در قرنیه ، کراس کراس لینکینگ قرنیه و در نهایت پیوند قرنیه گزینه های درمانی محسوب می شود.
تمامی مراحل درمانی نام برده توسط پزشک فوق تخصص قرنیه تعیین می شوند که ان را با توجه به شرایط فرد انتخاب می کند.
علائم و نشانه های اولیه قوز قرنیه
خیلی از افرادی که دچار قوز قرنیه هستند ممکن است از بیماری خود هیچ اطلاعی نداشته باشد ولی باید بدانید که اولین نشانه این بیماری در واقع تاری دید آن هم به شکل کاملا خفیف است که با گذشت مدتی به مرور زمان شدید تر هم می شود.
این بیماری علائم دیگری هم دارد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی چشم ها
- نزدیک بینی
- تورم قرنیه که در موارد خیلی نادر اتفاق می افتد.
- تیره شدن ناگهانی دید
- سوزش چشم ها
تمامی موارد ذکر شده جزء رایج ترین علائم بیماری قوز قرنیه محسوب می شوند که در صورت داشتن هریک از آن ها لازم است تا به بهترین جراح چشم مراجعه نمایید.
📌 نکته: در حال حاظر نمی توان گفت که بیماری کراتوکونوس با چه سرعت پیشرفت می کند یا حتی اصلا احتمال پیشرفت آن وجود دارد یا خیر ولی در حالت کلی افرادی که بیماری در آن ها پیشرفت کرده است احتمال وخیم تر شدن آن وجود دارد.
مهم ترین دلایل ایجاد قوز قرنیه
طبق بررسی های انجام شده هنوز علت مشخصی از برای ایجاد قوز قرنیه نمی توان در نظر گرفت.
❇️ ژنتیک
داشتن سابقه خانوادگی و ازهمه مهم تر اختلالات کروموزمی نظیر سندروم دارون می تواند یکی از دلایل قوز قرنیه باشد.
❇️ مالش چشم
در صورتی که چشم های خود را به طور دائم مالش دهید به مرور زمان دچار قوز قرنیه می شوید البته دقت داشته باشید که اگر قبلا دچار قوز قرنیه باشید انجام مکرر این کار می تواند باعث پیشرفت بیماری هم شود.
❇️ سن
این بیماری به طور معمول در سنین نوجوانی ایجاد می شود اما در بعضی از مواقع هم ممکن است از کودکی ظاهر شود.
📌 نکته: ابتلا به بیماری قوز قرنیه در افراد بالای 40 هم وجود دارد ولی خیلی کم و نادر است.
❇️ بیماری های چشمی
داشتن برخی از بیماری ها نظیر آتوپیک در واقع می تواند بافت قرنیه را تخریب و منجر به بروز این بیماری شود.
ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که به طور کلی بیماری های دیگری هم ممکن است منجر به قوز قرنیه شود پس بهتر است تا در صورت داشتن آن حتما این موضوع را به پزشک خود گزارش دهید.
از کجا بدونم قوز قرنیه دارم ؟
نحوه تشخیص این بیماری کمی مشکل است چرا که ممکن است با مشکل نزدیک بینی یا آستیگماتیسم اشتباه گرفته شود. از جمله رایج ترین روش های که برای تشخیص این بیماری استفاده می شود عبارتند از:
- توپوگرافی قرنیه: به کمک انجام این آزمایش می توان قوز قرنیه را خیلی سریع تشخیص و از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
- دستگاه اسلیت لامپ: در این روش تشخیص پرتوی عمودی نور به سطح چشم تابیده شده تا از این طریق بتوان شکل قرنیه را بررسی کرد.
- پاکیمتری: در این روش ابتدا یک نور روی قرنیه متمرکز می شود تا انعکاس آن را بتوان اندازه گیری کرد با انجام تمامی این کار ها شکل اصلی قرنیه مشخیص خواهد شد.
سوالات متداول
بله – درمان این بیماری بسته به شدت آن مییتواند با عینک، لنز های تماسی یا انجام جراحی باشد.
در حالت کلی این بیماری باعث شده تا تصاویر را به صورت مبهم و خمیده مشاهده کنید ولی کوتاه مدت بوده و با انتخاب روش درمانی مناسب می توان آن را درمان کرد.
خیر پشگیری خاصی برای بیماری وجود ندارد.
کلام آخر
ما در این نوشتار در مورد قوز قرنیه یا همان کراتوکونوس صحبت کردیم. همانطور که خواندید این اختلال باعث شده تا قرنیه نازک و شکل گنبدی پیدا کند. بروز چنین مشکلی در واقع دوبینی، تاری دید و نزدیک بینی را به همراه خواهد داشت. در صورتی که هریک از علائم و نشانه های این بیماری را داشتید لازم است تا برای بررسی های بیشتر حتما به یک جراح و فوق تخصص بیماری های چشمی مراجعه نمایید.