درمان انحراف چشم

انحراف چشم که در اصطلاح پزشکی استرابیسم نام دارد، اختلالی است که در آن چشم ها در یک راستا قرار نمی گیرند. این اختلال عمدتا در افرادی مشاهده می شود که عضلات چشمی ضعیفی دارند. در مورد مشکل انحراف چشم یا استرابیسم باید گفت که هیچ چشم پزشکی نمی تواند تضمین و تعهد کند و قول صد درصدی برای اصلاح با یکبار عمل بدهد گرچه درصد بالایی از بیماران با یکبار عمل خوب می شوند ولی حساب احتمالات را باید در نظر داشت احتمال نیاز به عمل دوم وبا درصد کمتر به عمل سوم یا حتی بیشتر هم وجود دارد.

علت انحراف چشم

علت این موضوع پیچیدگی سیستم حرکتی چشمهاست، حرکات چشم و انحراف چشم تحت تاثیر دو سیستم موتور و حسی است.
یعنی هم مشکلات موتور (یعنی مشکلات عضلات چشم که حرکات چشم در جهت‌های مختلف نتیجه فعالیت آنها می باشد) و هم مشکلات حسی که مبدأ ومنشاء آن در مغز است می تواند در ایجاد انحراف چشم دخیل باشد البته بعضی هر دومشکل را باهم به درجاتی دارند.
از آنجاییکه در هیچ کجای دنیا امکان دسترسی و کار روی مشکلات حسی در مغز وجود ندارد وفقط و فقط ما دسترسی به عضلات حرکت دهنده چشم یا همان سیستم موتور داریم وهر مشکلی از هر نوعی که باشد فقط امکان عمل روی عضلات چشم را داریم. حال اگر منشاء مشکل در عضلات باشد با کار روی عضلات چشم انحراف بطور مطلوب برطرف میشود وسیستم حسی سالم در این بیمار چشمها را صاف نگه میدارد ولی اگر مشکل در مغز وحسی باشد متاسفانه علیرغم اصلاح اولیه با گذشت زمان امکان برگشت دوباره انحراف وجود دارد ونیاز به عمل یا عملهای مجدد دارد.

عوامل موثر در بروز انحراف چشم عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی
  • عیوب انکساری چشم. افرادی که در دیدن اشیای دور مشکل دارند، بیشتر در معرض انحراف چشم هستند، چرا که برای واضح تر دیدن اشیا به تمرکز چشمی بیشتری نیاز دارند.
  • اختلالات پزشکی. افراد مبتلا به سندرم داون یا افرادی که سابقه سکته و آسیب های سر دارند، بیشتر در معرض انحراف چشم قرار دارند.

تشخیص انحراف چشم

در ابتدا نیاز است تا برای تشخیص استرابیسم به بهترین جراح انحراف چشم مراجعه کنید. تا چشم شما معاینه و مورد بررسی قرار بگیرد. از جمله تست علی تشخیصی ای که به منظور تاکید بر نحوه حرکت و قدرت تمرکز چشم ها انجام می شود عبارتند از:

  • بررسی سوابق پزشکی بیمار: پزشک در ابتدا به علائم و نشانه ها هم چنین به بررسی داروهای مصرفی و هر گونه اختلال موثر در بروز این اختلال می پردازد.
  • بررسی وضعیت بینایی: می توان مشخص کرد که بینایی بیمار تا چه اندازه درگیر است، نحوه انجام تست به این صورت است که از بیمار درخواست می شود تا علائم روی تابلو را بخواند. این علائم هر چقدر به پایین تابلو نزدیک می شویم کوچک .تر می شوند.
  • انکسار چشم: جهت انجام این تست لنزهایی مقابل چشم بیمار قرار می گیرد تا میزان تمرکز نور مشخص شود. هدف از انجام این تست، تعیین قدرت لنز مناسب جهت جبران هر گونه خطای انکسار می باشد.
  • بررسی وضعیت سلامت چشم ها: پزشک به بررسی ساختارهای داخلی و خارجی چشم می پردازد تا هر گونه بیماری چشمی که می تواند منجر به انحراف چشم شود مشخص گردد.
انحراف چشم

در صورتی که علائم فیزیکی دیگری وجود داشته باشد، پزشک به بررسی مغز و سیستم عصبی و پی بردن به سایر اختلالات می پردازد. انحراف چشم در نوزادان تازه متولد شده شایع است، اما در صورت ادامه دار شدن این اختلال بعد از سه ماهگی نیز به بهترین جراح انحراف چشم مراجعه کنید.

پزشک با توجه به اطلاعات به دست آمده از تست ها، به اختلال انحراف چشم پی خواهد برد و درمان مناسبی را در نظر خواهد گرفت.

درمان انحراف چشم

هدف از درمان انحراف چشم بهبود هم راستا شدن چشم ها می باشد. درمان با توجه به شدت علائم و علت بروز اختلال در نظر گرفته می شود. گاهی استفاده از قطره های چشمی به منظور بهبود وضعیت بینایی، از سوی پزشک تجویز می شود.

گزینه های درمانی عبارتند از:

  • استفاده از عینک طبی و یا لنزهای تماسی، که البته برای برخی از بیماران در نظر گرفته می شود.
  • استفاده از لنزهای منشوری که به نسبت سایر لنزها ضخیم تر هستند و نور وارد شده به چشم ها را تغییر و باعث کاهش چرخش چشم ها هنگام دیدن اشیا می شوند.
  • گاهی اوقات فعالیت های بینایی و بصری برای بیمار در نظر گرفته می شود تا مغز و چشم ها به طور موثر باهم فعالیت کنند. تمرینات چشمی می تواند به درمان مشکلات حرکتی چشم کمک کند.
  • جراحی عضلات چشمی به تغییر طول و موقعیت عضلات اطراف چشم ها کمک کند. اغلب بعد از جراحی، تمرینات چشمی برای بیمار در نظر گرفته می شود.

در صورتی که انحراف چشم ناشی از اختلالات پزشکی مانند تومور مغزی و یا سکته باشد، مصرف دارو و یا جراحی برای بیمار درنظر گرفته می شود.

نتیجه جراحی استرابیسم

هر پزشک جراحی آرزو دارد که بهترین نتیجه را از زحمتی که می کشد بدست آورد چه به دلیل اخلاقی وانسانی وچه به دلیل رضایت معنوی وحتی تبلیغاتی ومطلقأ به دلایلی که گفتم راضی به گرفتن نتیجه نا مطلوب برای بیمارش نمیباشد .
نتیجه هر عمل جراحی به سه عامل بستگی دارد :
الف:علم وتجربه ‌‌ ومهارت جراح در مورد عملی که میخواهد انجام دهد‌ ودقت در انجام عمل جراحی و همچنین دقت وتوانایی سایر پرسنل اطاق عمل
ب:وسائل اطاق عمل چه مصرفی وچه غیر مصرفی
ج:خود بیمار
انسان‌ها همینطور که ظاهر متفاوتی دارند
واکنشهای متفاوتی به اعمال جراحی نشان میدهند که واقعا قبل از عمل قابل پیش بینی نیست .

نتیجه گیری

انحراف چشم معمولا با لنزهای تماسی و در برخی موارد، با جراحی بهبود می یابد. آن چه که اهمیت دارد این است که درمان سریع و به موقع می تواند از بروز مشکلاتی مانند تاری دید پیشگیری کند، همچنین بعد از درمان بیمار باید جهت بررسی وضعیت بینایی به پزشک مراجعه کند.

در صورتی که ابتلا به اختلال پزشکی خاصی دلیل انحراف چشم باشد، تشخیص و درمان اولیه اهمیت ویژه ای پیدا می کند. پس در نهایت باید گفت که حتما در خصوص گزینه های درمان با پزشک مشورت داشته باشید.

سوالات متداول شما در مورد جراحی استرابیسم

دکتر رضا عرفانیان

متولد سال 1350 در مشهد، پس از اتمام تحصیلات دوره دبیرستان خود، در مقطع دکترای عمومی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد پذیرفته شد. وی پس از اخذ مدرک دکترای عمومی در سال 1375، موفق شد تا در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در رشته تخصصی چشم پزشکی پذیرفته شود و در سال 1382 از این دانشگاه فارغ التحصیل شود. در همین سال، وی با عنوان چشم پزشک دوران طرح خدمت پزشکی خود را در استان سیستان و بلوچستان گذراند و به این ترتیب فعالیت حرفه ای خود را آغاز کرد. دکتر عرفانیان (چشم پزشک) با ادامه تحصیلات خود توانست تا در سال 1389 موفق به کسب مدرک فوق تخصص اکولوپلاستیک و استرابیسم، اربیت، مجرای اشکی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شود. دکتر رضا عرفانیان سلیم در سال 1390 به کادر پزشکی بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی نور پیوست و فعالیت خود را در زمینه حرفه ای ادامه داد. اکنون دکتر عرفانیان خدمات خود را در زمینه جراحی پلاستیک چشم، پتوز یا افتادگی پلک، مجاری اشکی، اربیت و استرابیسم و جراحی آب مروارید (کاتاراکت) به بیماران ارائه می دهد.

6 thoughts on “درمان انحراف چشم

  1. leila - آگوست 14, 2022 در 4:35 ب.ظ

    آیا نگاه کردن به تلوزیون به صورت کج نشستن هم موجب بازگشت انحراف چشم میشه
    من یک بار عمل کردم اما دوباره بعد از یک سال دوباره انحراف چشم دارم

    پاسخ
    • دکتر رضا عرفانیان - فوریه 26, 2023 در 3:48 ب.ظ

      سلام
      خیر کج نگاه کردن باعث انحراف چشم نمیشه
      بروز مجدد انحراف چشم اتفاق دور از ذهنی نیست

      پاسخ
  2. احمد پوربشاگردی - نوامبر 6, 2022 در 1:42 ب.ظ

    چشم راست من از کودکی تنبلی داشته و سال 87 عمل انحراف چشم انجام دادم و حالا بعد از 10 سال مجددا چشم راست در حال انحراف به بیرون و بالا می باشد. آیا مجدد می توانم عمل انحراف انجام بدم؟ و آیا ممکم است اننحراف چشمم مجددا برگردد؟

    پاسخ
    • دکتر رضا عرفانیان - فوریه 26, 2023 در 3:53 ب.ظ

      باید اسناد عمل و معاینات قبلی رو ملاحظه کنیم

      پاسخ
  3. نادیا - فوریه 20, 2023 در 10:36 ب.ظ

    سلام
    انحراف چشم من از نوع دوئت تایپ دو هست. 41 ساله هستم. در صورت جراحی تا چند درصد انحراف چشمم بهتر می شود ؟
    متشکرم

    پاسخ
    • دکتر رضا عرفانیان - فوریه 26, 2023 در 3:55 ب.ظ

      ۵۰ درصد

      پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۱۷ دقیقه
تماس با دکتر عرفانیان