زیبایی موهبتی است که هر فردی در زندگی ترجیح می دهد که از آن محافظت کند؛ اما با افزایش سن، آثار پیری به صورت چین و چروک در چهره پدیدار می شود و بسیاری از افراد ترجیح می دهند که از این چین و چروک های پوستی دوری کنند. خوشبختانه، با پیشرفت های علم پزشکی، راه های درمان این مشکل فراهم شده است. بوتاکس یا فیلرها یکی از راه های مبارزه با این آثار پیری می باشد. قطعاً زمانی که یک فرد تصمیم می گیرد تا اقدام به تزریق بوتاکس کند، اولین سوالی که به ذهن او می رسد این است که آیا می تواند پیش هر فردی که بوتاکس را تزریق می کند، اقدام به تزریق بوتاکس کرد؟ آیا اهمیت دارد که حتماً به فردی متخصص مراجعه کرد؟ یا عوارض بوتاکس چیست؟ با ما در این مطلب همراه باشید تا به بررسی بیشتر اهمیت متخصص در تزریق بوتاکس بپردازیم.
بوتاکس چیست؟
بوتاکس در واقع نوعی دارو است که از سم بوتولونیوم نوع A ساخته شده است. این سم با تزریق در زیر پوست، باعث فلج کردن عضلات صورت می شود و به این ترتیب مانع از حرکت عضلات و ایجاد چین و چروک می شود.
این روش کم تهاجمی روشی ایمن و موثر برای از بین بردن چین و چروک ها و خطوط پوستی است؛ البته که می تواند بستگی به شرایط مختلفی داشته باشد.
آیا تزریق بوتاکس خطر دارد؟
به طور کلی، سم بوتولونیوم که در داروی بوتاکس استفاده می شود، در صورتی که وارد خون نشود، خطری برای بدن ندارد. تزریق بوتاکس چون به صورت موضعی است، هیچ مشکلی را برای شما ایجاد نمی کند. مهم ترین مسئله این است که تنها نوع تزریق بوتاکس می تواند خطر ساز باشد.
دکتر رضا عرفانیان سلیم، جراح و متخصص جراحی های چشم، در این خصوص می گوید: “همان طور که در تصویر مشاهده می کنید، عضلات صورت بسیار در هم تنیده است و در لا به لای آن ها اعصاب و عروق زیادی عبور می کند. فردی که قرار است بوتاکس یا ژل تزریق کند باید با جزئیات آناتومی صورت آشنا باشد. در غیر اینصورت، اگر تزریق در جای نامناسبی انجام شود، امکان بروز عوارض ناخوشایند وجود خواهد داشت. افراد غیر متخصص که دوره تزریق بوتاکس را نگذرانده اندو با آناتومی صورت آشنا نیستند، هرگز انتخاب مناسبی برای تزریق بوتاکس نمی باشند و ممکن است عوارض جبران ناپذیری را در فرد ایجاد کند. استفاده از بوتاکس های غیر معتبر و بدون مجوز و همچنین تزریق نادرست در عضلات می تواند عوارضی همچون افتادگی پلک تحتانی ، عدم تقارن، دوبینی بعد از بوتاکس و حتی عوارض حاد تری را به وجود آورد. پس می توان گفت که در انتخاب پزشک باید دقت کنید و پزشکی با تجربه و متخصص را انتخاب کنید تا از عوارض تزریق بوتاکس جلوگیری شود.
عوارض جانبی تزریق بوتاکس
بعضی از افراد ممکن است بعد از تزریق بوتاکس دچار عوارض جانبی موقت شوند، جای هیچ نگرانی نیست چرا که بعد از گذشت مدت کوتاهی این عوارض از بین خواهند رفت. برخی از این عوارض شامل موارد زیر می شود:
– کبودی مختصر در محل تزریق: بهتر است مصرف کنندگان داروهای رقیق کننده خون از چند روز قبل داروی خودرا قطع کنند.
– ورم مختصر: که خیلی زود برطرف میشود.
– کشیدگی در قسمت تزریق: که بیشتر در روزهای اول تزریق است و بیشتر در میانی که نوبت های اول تزریق را تجربه میکنند بروز میکند
در ضمن در زنان باردار و شیرده و افرادی که دچار بعضی بیماری های عصبی مانند ام اس و میاستنی هستند، نمی توانند تزریق بوتاکس داشته باشند. ضمن این که اگر تزریق بوتاکس توسط یک متخصص ماهر انجام شود، بسیاری از این عوارض قابل پیشگیری خواهند بود.
مراقبت های بعد از تزریق بوتاکس
برای جلوگیری از عوارض جانبی بوتاکس، رعایت نکات زیر ضروری است:
– استفاده از مسکن ها قبل تزریق، تحمل درد تزریق را کم میکند ولی قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.
– تا 24 ساعت بعد از تزریق از ورزش سنگین خودداری کنید.
– تا 24 ساعت از ماساژ قسمت تزریق شده بپرهیزید.
– بهتر است از تا ۴ ساعت بعد دراز نکشید.
– و در باقی روز تزریق حمام آب گرم انجام نشود و حتما صورت خود را با صورت بشورید.
– تا 24 ساعت از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و آفتاب گرفتن خودداری کنید.
– حداقل تا ۸ ساعت بعد از تزریق از محصولات آرایشی استفاده نکنید.
– حتی لمس کردن ناحیه تزریق بوتاکس توصیه نمی شود، زیرا با این کار احتمال پخش شدن ماده بوتاکس به نواحی اطراف را افزایش می دهید .
اثر بوتاکس از۶ تا ۷۲ ساعت بعداز تزریق شروع و پس از دو هفته به حداکثر اثر میرسد پس برای ارزیابی و تصمیم جهت تزریق بیشتر لازم است دو هفته صبر شود.
هزینه تزریق بوتاکس
صحبت در رابطه با هزینه تزریق بوتاکس یکی دیگر از مواردی است که اکثریت مراجعین دارند، در حقیقت برای تزریق بوتاکس هزینه مشخصی تعریف نشده است . بر اساس برند و اورجینال بودن ماه تزریق شده هزینه بوتاکس تغییر می کند . توصیه می شود تنها به دلیل قیمت پایین تر ، تزریق بوتاکس را زیر نظر افراد کم تجربه در این زمینه انجام ندهید، این کار تنها باعث می شود، عوارض شامل شما گردد .
نتیجه گیری
و سخن آخر این که تزریق بوتاکس به طور کلی خطرناک نیست اما اگر توسط فردی صورت بگیرد که با آناتومی صورت آشنایی ندارد و به عضلات واقف نباشد، ممکن است عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. اگر تصمیم دارید که برای تزریق بوتاکس به یک متخصص خوب مراجعه کنید.
بوتاکس در زمان بارداری ، شیر دهی و در افرادی که سیستم دفاعی ضعیفی دارند مانند مبتلایان به بیماری ام اس توصیه نمی شود . در مبتلایان به بیماری های سیستم عصبی – عضلانی مانند میاستنی گراویس بهتر است بوتاکس تزریق نشود.
در نواحی که زخم تبخالی بوده است بهتر است تا ۶ ماه بعد بهبود زخم. بوتاکس تزریق نشود.
گاهی بوتاکس توانایی از بین بردن چین های عمیق را ندارد ولی آنها را کم عمق می کند، دکتر رضا عرفانیان سلیم بعد از معاینه و صحبت با بیمار بهترین روش درمانی را توصیه می کند، تزریق ژل و فیلر می توانند به از بین بردن چروک های عمیق صورت کمک کند . همچنین تزریق فیلر راه حل خوبی برای اصلاح گودرفتگی های صورت محسوب می شود.
بهتر است هنگام تزریق صورت آرایش نداشته باشد و صورت داشتن آرایش حتما با آب و صابون شسته شود. تزریق بوتاکس درد کم اما قابل تحمل دارد هر چند آستانه تحمل درد افراد متفاوت است. اگر از تزریق سوزن، دچار استرس می شوید، بهتر است در طی تزریق ذهن خود را مشغول کنید. تاثیر استفاده از پمادهای ضد درد قبل از تزریق جای سوال است بعضی آن را موثر می دانند و عده ای نه، در هر حال در افرادی که مایل باشند امکان تزریق آن وجود دارد.