درمان عفونت چشم

عفونت های چشمی هنگامی رخ می دهند که میکروارگانیسم های مضر، باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها به هر قسمت از ناحیه چشم یا اطراف آن حمله کنند، این عفونت ها تمام سطح جلوی چشم (قرنیه) و غشای مرطوب و غشایی  که چشم خارجی و پلک های داخلی (ملتحمه) را تحت تاثیر قرار می دهد. ایجاد چنین مشکلی در چشم ها منجر به قرمز، متورم شدن پلک ها و ترشحات چرکی در چشم می شود. با توجه به این موضوع چون چشم ها یکی از مهم ترین اعضای بدن محسوب می شوند می توان گفت که ایجاد هر نوع اختلالی در آن ها زندگی فرد را دچار اختلال می کند.

علائم عفونت چشم کدامند؟

در خصوص علائم نشان دهنده عفونت چشم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

چشمان قرمز

درد

ترشحات چشم

حساسیت به نور

چشمان متورم

تورم در اطراف چشم

خارش

تاری دید

هر زمان که به عفونت چشم شک دارید، باید حتما برای معاینه چشم به متخصص چشم خود مراجعه کنید. عدم مراجعه به موقع و استفاده از درمان های  خودسرانه، می تواند درمان مؤثر را به تأخیر اندازد و باعث آسیب دیدگی بینایی شما شود.

اگر از لنز به جای عینک  استفاده می کنید، در صورت  ایجاد عفونت، تا زمانی که برای تشخیص و درمان به پزشک چشم خود مراجعه نکردید، باید فقط از عینک استفاده کنید.

انواع مختلفی از عفونت های چشم وجود دارند و متخصص چشم باید برای درمان مناسب، ابتدا شرایط را بررسی و نوع عفونت موجود را بررسی و سپس متناسب با آن روش درمانی موثر را انتخاب کند.

علل و انواع عفونت های چشم

از انواع عفونت های چشمی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

چشم صورتی یا ملتحمه

ملتحمه، که به آن “چشم صورتی” نیز گفته می شود، یک عفونت چشم شایع و بسیار مسری است که غالباً در کودکان شیوع دارد. انواع ملتحمه عفونی شایع معمولاً منشأ ویروسی یا باکتریایی دارند. نوزادان همچنین می توانند عفونت چشم ملتحمه را هنگام تولد داشته باشند، اگر  که مادر مبتلا به بیماری مقاربتی باشد.

سایر عفونت های ویروسی چشم (کراتیت ویروسی)

علاوه بر چشم صورتی معمولی، سایر عفونت های ویروسی چشم شامل تبخال چشمی نیز هستند که با قرار گرفتن در معرض ویروس هرپس سیمپلکس بروز پیدا می کند.

کراتیت Acanthamoeba

استفاده کنندگان از لنزهای تماسی در معرض خطر ابتلا به انگل هایی هستند که می توانند به چشم حمله کنند و یک عفونت جدی تهدید کننده بینایی به نام کراتیت Acanthamoeba را ایجاد کنند. به همین دلیل است که پوشندگان لنزهای تماسی باید نکات ایمنی خاصی را رعایت کنند. اگر هنگام شنا یا استراحت در وان داغ  از لنز استفاده می کنید، حتماً بلافاصله پس از آن لنزهای خود را جدا کرده و ضد عفونی کنید. در واقع خطر ابتلا به عفونت های قارچی و باکتریایی چشم در بین استفاده کنندگان از لنزهای تماسی به طور کلی وجود دارد که باید از لنزهای تماسی مناسب استفاده شود.

درمان عفونت چشم

پزشک ممکن است یک نمونه از ناحیه آسیب دیده چشم شما را برای انجام آزمایش بردارد، در صورت تشخیص نوع دقیق عفونت، می توان بهترین و موثرترین راه درمان را انتخاب کرد، در واقع می توان گفت مانند آنتی بیوتیک عمل می کند که به طور انتخابی باکتریهای ایجاد کننده عفونت را هدف قرار دهد. ولی اگر علائم تغییر کند یا حتی بدتر شود حتما می بایست به پزشک مراجعه کنید.

عوارض ناشی از عفونت چشمی

داشتن عفونت های چشمی باعث تحت تاثیر قرار دادن پلک های بالایی و پایینی و همچنین ایجاد بیماری گل مژه می شود. زمانی که این عفونت به غدد اشکی چشم ها حمله کند منجربه ایجاد التهاباب در چشم می شود.

عفونت یکی از دلایل اصلی ایجاد زخم قرنیه می باشد، حالا زمانی که زخم قرنیه کاملا بهبود نیابد می تواند منجر به کاهش بینایی شود. زمانی که عفونت جدی باشد به بخش های عمیق چشم نفوذ می کند که یک تهدید جدی برای چشم ها محسوب می شود.

مراقبت لازم در خصوص عفونت چشم

عفونت های چشمی جزء دسته بیماری های واگیر دار محسوب می شود پس حتما می بایست در زمان ابتلا به این بیماری مراقبت های لازمه را انجام دهید، این مراقبت ها عبارتند از:

  • به هیچ عنوان به چشم خود دست نزنید و از فشار دادن چشم ها اجتناب کنید.
  • اگر عادت به استفاه از لوازم آرایشی دارید در زمان ابتلا به عفونت چشمی نباید یه هیچ عنوان استفاده کنید.
  • استفاده از لنز های چشمی به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود.
  • محیط هایی که گرم و خشک هستند یا آلودگی و گروغبار زیادی دارند باید هنگام قرار گیری در این محیط ها از چشم های خود شدیدا محافظت کنید.
  • در هنگام قرار گیری در نور آفتاب حتما از عینک های آفتابی استاندارد استفاده کنید.

چه افرادی مستعد ابتلا به عفونت چشم هستند؟

عفونت های چشمی ممکن است هم در کودکان و هم در بزرگسالان رخ دهد، ولی در بعضی از افراد بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های چشمی هستند که ویژگی های آن ها عبارتند از:

  • افرادی که از لنزهای چشمی استفاده می کنند.
  • مبتلا به بیماری های مزمن چشمی هستند.
  • جراحت های چشمی که ممکن است در اثر برخورد چوب یا هر شی دیگری اتفاق بیفتد.
  • عفونت های قارچی
  • افرادی که سیستم ایمنی آن ها به شدت ضعیف است.
  • افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند.
  • برخورد چشم با گیاهان دارویی که آلوده هستند.

چگونه می توان از عفونت های چشم جلوگیری کرد؟

می توانید با استفاده از اسپری های ضد عفونی کننده و پاک کننده های آزادانه در مکانهای عمومی احتمال ابتلا به عفونتهای چشم باکتریایی یا ویروسی چشم را به حداقل برسانید. از جمله اقدامات پیشگیرانه عفونت چشم به شرح زیر می باشد:

  • اگر اعضای خانواده شما دارای عفونت چشم هستند، ملافه و حوله های خود را تمیز نگه دارید و اجازه ندهید که این موارد را با دیگران به اشتراک گذاشته شوند.
  • به کودکان خود آموزش دهید تا از دست زدن به چشم های خود به شدت اجتناب کنند.
  • در صورت استفاده از لنز های تمامی حتما قبل از استفاده نکات ایمنی را رعایت کنید و دست های خود را بشویید.
  • در زمان خواب یا استراحت اگر از لنزهای تماسی استفاده می کنید توجه داشته باشید که ممکن است امکان ابتلا به عفونت های چشمی افزایش یابد.  

چه زمانی باید به متخصص چشم مراجعه کرد؟

برخی از علائم هستند که در صورت مواجه با آن حتما باید به یک متخصص چشم مراجعه کرد چرا که عدم درمان هر نوع بیماری ممکن است باعث شود تا طول درمان بیماری کند تر شود ولی تشخیص به موقع بیماری روند درمانی را سرعت می بخشد. درصورتی که هر کدام از موارد گفته شده را در چشم خود احساس کردید به پزشک مراجعه کنید و به هیچ عنوان بدون نظر پزشک هیچ راه ها درمانی را انتخاب نکنید جهت دریافت مشاوره از دکتر رضا عرفانیان با شماره های مطل تماس بگیرید.

دکتر رضا عرفانیان

متولد سال 1350 در مشهد، پس از اتمام تحصیلات دوره دبیرستان خود، در مقطع دکترای عمومی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد پذیرفته شد. وی پس از اخذ مدرک دکترای عمومی در سال 1375، موفق شد تا در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در رشته تخصصی چشم پزشکی پذیرفته شود و در سال 1382 از این دانشگاه فارغ التحصیل شود. در همین سال، وی با عنوان چشم پزشک دوران طرح خدمت پزشکی خود را در استان سیستان و بلوچستان گذراند و به این ترتیب فعالیت حرفه ای خود را آغاز کرد. دکتر عرفانیان (چشم پزشک) با ادامه تحصیلات خود توانست تا در سال 1389 موفق به کسب مدرک فوق تخصص اکولوپلاستیک و استرابیسم، اربیت، مجرای اشکی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شود. دکتر رضا عرفانیان سلیم در سال 1390 به کادر پزشکی بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی نور پیوست و فعالیت خود را در زمینه حرفه ای ادامه داد. اکنون دکتر عرفانیان خدمات خود را در زمینه جراحی پلاستیک چشم، پتوز یا افتادگی پلک، مجاری اشکی، اربیت و استرابیسم و جراحی آب مروارید (کاتاراکت) به بیماران ارائه می دهد.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
تماس با دکتر عرفانیان