Search
Close this search box.
نشانه های بدخیم بودن توده لبه پلک

سرطان پلک و راه های درمان آن

سرطان می تواند هر نقطه از بدن را درگیر کند. سرطان می تواند از بافت های درون پلک و یا روی آن به وجود می آید. در این مطلب سعی داریم تا به انواع سرطان پلک، تومور پلک و راه های درمان آن بپردازیم.

نمونه ای از توده سرطانی و درمان آن

سرطان پلک چیست؟

سرطان بیماری و مشکلی است که در آن سلول های سالم بدن شروع به تکثیر وتغییر غیر طبیعی می کنند و رشد آن ها به شکل غیر قابل کنترلی افزایش می یابد. رشد بیش از حد این سلول ها باعث می شود که توده ای به وجود بیاید که تومور سرطانی نامیده می شودو امکان دارداین تومور به سایر نقاط بدن انتقال پیدا کند (در اصلاح پزشکی متاستاز بدهد
سرطان پلک یکی از سرطان هایی است که داخل پلک یا روی پلک را درگیر می کند. منشا این سرطان ناشی از هر بافتی من جمله بافتهای زیر پوست، غدد عرق (Sweat glands) و یا غدد آپوکرین و پوست و خال و … است.

نام و نام خانوادگی
شماره تماس
پیام
فرم‌ها با موفقیت ثبت شد!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.

انواع سرطان پلک کدام است؟

سرطان پلک مانند سایر سرطان ها انواعی دارد که در ادامه به معرفی هر یک می پردازیم.

کارسینوم سلول های قاعده ای (Basal Cell Carcinoma)

این نوع سرطان شایع ترین نوع سرطان پلک است. این سرطان در ظاهر شبیه به یک خال و زخم باز است که به مرور زمان نه تنها بهبود پیدا نمی کند که حتی بزرگ‌تر هم می‌شود . این سرطان معمولاً ناشی از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب است. کارسینوم سلول های قاعده ای معمولاً به شکل یک زخم باسطح و حاشیه های نامنظم است و اغلب متاستاز نمی دهد ولی در محل رشد خود قدرت تخریب بالایی دارد. در فیلم زیر جراحی این نوع سرطان را مشاهده می کنید.

کارسینوم غدد سباسه

کارسینوم غدد چربی بطور شایع در میان افراد سالخورده و مسن روی می دهداین سرطان بعد از کارسینوم سلول های قاعده ای شایع ترین نوع سرطان پلک محسوب می شود. کارسینوم غدد سباسه نوعی سرطان تهاجمی است که در اکثر مواقع در ناحیه پلک بالا به وجود می آید. این سرطان ناشی از قرار گرفتن در معرض تشعشعات خطرناک و ابتلا به بیماری بوون (Bowen) است.

کارسینوم سلول‌های سنگفرشی (Squamous-cell carcinoma)

این نوع سرطان پلک که به سرطان سلول سنگفرشی نیز معروف است، در ناحیه اپیدرم پوست اتفاق می افتد و یکی از شایع ترین سرطان های پلک است. این سرطان ناشی از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید و آفتاب سوختگی، قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس و آسیب دیدن با مواد شیمیایی است. این سرطان تهاجمی است و می تواند به سایر بافت های اطراف نفوذ کند.

ملانوم پلک

لایه بازال عمیق ترین لایه اپیدرم است. در این لایه سلول هاییرنگدانه دار وجود دارد که ملانوسیت نامیده می شوند. این سلول ها وظیفه تولید ملانین یا همان رنگ پوست را دارند. این سرطان حادترین نوع سرطان است.

عوامل ایجاد کننده سرطان پلک چیست؟

سرطان پلک به دلایل مختلفی بروز می کند که عمده ترین دلایل آن عبارت است از:
• قرار گرفتن در معرض اشعه های فرابنفش خورشید؛
• روشن بودن پوست و کم بودن میزان ملانین پوست (قدرت پوست در برابر اشعه های خطرناک خورشید در افراد با پوست و موی روشن کمتر است)؛
• جنسیت (مردان بیش از زنان در معرض خطر سرطان پلک هستند)؛
• سن (سرطان پلک در افراد سالخورده بیش از سایر افراد است)؛
• ژنتیک (افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا به بیماری های خاصی مبتلا هستند، بیشتر در معرض این سرطان قرار دارند)؛
• سابقه ابتلا به سرطان پوست.

علائم تومور پلک چیست؟

سرطان پلک معمولاً با علائم و نشانه هایی همراه است که در صورت مشاهده آن ها باید با بهترین متخصص جراحی چشم تهران مشورت نمایید تا در صورت وجود این بیماری پلک، هر چه زودتر درمان آغاز شود. علائم سرطان در ناحیه پلک عبارت است از:
• بروز تغییراتی در ظاهر پوست پلک و تغییر رنگ آن
• افزایش میزان ضخامت پوست پلک
• بروز تورم در ناحیه پلک
• عفونت شدید در ناحیه پلک
• زخم باز روی پوست پلک و عدم بهبود آن به مرور زمان
• گسترش پیدا کردن توده رنگی روی پلک

تومور پلک
نمونه ای از تومور پلک ار نوع کارسینوم سلول های قاعده ای

سرطان پلک چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورتی که هر یک از علائم بالا را مشاهده کردید، باید در اسرع وقت به یک جراح چشم خوب مراجعه نمایید تا به کمک معاینه، قطعی بودن سرطان تشحیص داده شود. متخصص چشم به کمک موارد زیر خوش خیم بودن یا بدخیم بودن سرطان را تشخیص می دهد:
• بررسی سن بیمار
• بررسی بیماری ها و اختلالات
• تشخیص نوع سرطان
• بررسی علائم بیمار
• بررسی آزمایش های بیمار
همچنین پزشک به کمک نمونه برداری از سلول های ناحیه پلک، سی تی اسکن و همچنین اسکن ام آر آی به بررسی دقیق تر تومور، اندازه آن و نوع آن می پردازد.

نمونه تومور پلک پایینی
نمونه دیگری از تومور پلک

راه های درمان سرطان پلک چیست؟

برای درمان سرطان پلک با توجه به نوع سرطان و خوش خیم یا بدخیم بودن سرطان راه های درمانی زیر از سوی پزشک مطرح می شود:

1. جراحی پلک

در عمل تومور پلک، با توجه به نوع تومور، اندازه آن و محل قرار گرفتن آن از روش های مختلف جراحی استفاده می شود. در جراحی، تومور و همچنین بافت های سالم اطراف آن تخلیه می شود. فیلم زیر نمونه ای از جراحی تومور پلک را ملاحظه می کنید.

2. تخلیه چشم

تخلیه چشم معمولاً در موارد نادری رخ می دهد که چشم پزشک متوجه از دست دادن دید یک چشم به طور کامل شود. بعد از تخلیه چشم جهت درمان سرطان، بیمار می تواند برای زیبایی ظاهری خود از پروتز چشم استفاده کند تا مشکلی از نظر ظاهر برای او وجود نداشته باشد.

3. پرتودرمانی

یکی دیگر از راه های درمان سرطان پلک، پرتو درمانی است که در آن متخصص پرتو درمانی به کمک پرتوهای اشعه ایکس به از بین بردن سلول های سرطانی اقدام می کند.

4. شیمی درمانی

استفاده از داروهای شیمی درمانی یکی دیگر از راه های از بین بردن سلول های سرطانی و جلوگیری از تکثیر آن ها است. شیمی درمانی برای سرطان پلک به صورت موضعی و مستقیم روی چشم انجام می شود.
چشم پزشک و جراح چشم با معاینه های خود و با توجه به میزان مشکل و نوع سرطان بهترین روش درمان سرطان پلک را تجویز خواهد کرد.

کلام آخر
سرطان پلک و تومورهای بدخیم و خوش خیم در ناحیه پلک یکی از مشکلاتی است که برخی از بیماران برای درمان آن به جراح چشم مراجعه می کنند. به دلیل این که درمان این مشکل به دقت و تجربه پزشک بستگی بسیاری دارد، توصیه می شود که برای نتیجه بخشی درمان، حتماً به بهترین جراح چشم تهران برای درمان سرطان پلک مراجعه نمایید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + یازده =