Search
Close this search box.
بیماری تیروئیدی چشم

بیماری تیروئید چشم

تیروئید چشمی یا Thyroid Eye Disease ، یک نوع بیماری خود ایمنی می باشد. بیماری های اتوایمیون گروهی از بیماری ها هستند که سیستم ایمنی بدن و بافت های سالم خود بدن را به اشتباه، ناسالم و خارجی تشخیص داده و به این بافت ها حمله می کند. با ایجاد التهاب در آنها عملکرد بافت ها نیز دچار اختلال می شود.

تاثیرات بیماری تیروئید بر همگان مشخص است، اگر شما هم به دلیل بیماری تیروئید دچار بیرون زدگی چشم شده اید و اطلاعات کافی در این رابطه ندارید، حتما این نوشته را تا انتها بخوانید چرا که دکتر رضا عرفانیان سلیم متخصص و جراح چشم در تهران به بررسی کامل این موضوع می پردازد.

بیماری تیروئید چشم

تیروئید چشمی یک نوع بیماری خود ایمنی می باشد، سیستم ایمنی بدن به بافت غده تیروئید حمله کرده و موجب اختلال هورمون تیروئید در بدن می‌شود.

همان اختلال تنظیم عملکرد ایمنی که اختلال تیروئید ایجاد می‌کند در سی درصد افراد به بافت های حدقه (اربیت) بخصوص بافت چربی و عضلات چربی نیز حمله می کند و منجر به التهاب و افزایش حجم این بافت ها می شود.

در سی تا چهل درصد بیماران تیروئیدی بطور همزمان و گاهی سالها بعد دچار گرفتاری اربیت می‌شوند و درصد بسیار کمی از افراد درگیری اربیت بدون اختلال تیروئید روی می دهد.

همانطور که اشاره شد، با ایجاد التهاب در بافت های چربی و عضلات خارج چشمی، حجم این بافت ها افزایش می یابد و به علت فضای کم داخل حفره اربیت، چشم به بیرون رانده می شود.

بیرون زدن چشم (اگزوفتالوس) و بازتر شدن پلک ها منجر به خشکی شدید سطح چشم و باز ماندن چشم در طول خواب شب (لاگوفتالموس) می شود این موضوع احتمال زخم قرنیه و آسیب بینایی را زیاد ‌می کند.

علاوه بر آن بیرون زدگی چشم، موجب کشیدگی عصب بینایی و کاهش دید می گردد. با فروکش کردن التهاب و ایجاد اسکار در چربی و عضلات، انحراف چشم و دوبینی در بعضی افراد ایجاد می گردد.

بیماری تیروئید چشم بهتر است تا خیلی زود تشخیص داده شود تا با درمان های دارویی اعم از خوراکی یا تزریقی، التهاب در همان ابتدا فروکش کند و از ایجاد عوارض آن پیشگیری شود.

در موارد بروز عوارض (اگزوفتالموس، دوبینی، اختلال پلکی و …) هر کدام اقدامات جراحی خاص خود را می طلبند که البته هر کدام عوارض خود را خواهند داشت.

نکته: بیماری تیروئید چشم در بیشتر مبتلایان، فقط یک بار التهاب اربیت و گرفتاری های آن را تجربه می‌کنند، ولی در دو حالت این التهاب مجدد عود خواهد کرد.

مورد اول : از کنترل خارج شدن تعادل هورمون تیروئید (کم کار یا پرکار شدن تیروئید)

مورد دوم : استفاده از سیگار و یا هرگونه محصول دخانی می باشد.

علائم بیماری تیروئید چشمی

هر نوع بیماری که شما به آن مبتلا شده باشید می تواند از علائم و نشانه هایی برخوردار باشد از جمله علائم ناشی از این بیماری به شرح زیر است.

  • خشکی چشم
  • ایجاد پف زیر چشم
  • ایجاد تاری دید یا دوبینی
  • ایجاد درد در پشت چشم
  • سخت شدن حرکت چشم
  • تغییر کردن وضعیت ظاهری چشم ها
  • ایجاد در پشت چشم ها

بعضی از مواقع هستند افرادی که اطرف چشم آن ها متورم است علاوه بر آن فرد به بیماری تیروئید نیز مبتلا می باشد بنابراین طبق این موضوع نمی توان گفت که فرد به بیماری تیروئید چشمی مبتلا می باشد چرا که با مصرف قرص لووتیروکسین می توان به طور کامل این عارضه را درمان کرد.

در بعضی ازمواقع افرادی که دچار تب یونجه، ورم ملتحمه یا آلرژی فصلی باشد. با داشتن چنین حالتی تشخیص تیروئید چشمی برای پزشک کمی سخت خواهد شد و می بایست حتما با دقت بیشتری این کارانجام شود.

راه های تشخیص بیماری تیروئید چشم

در صورتی که هر کدام از علائم مروبط به تیروئید چشمی را دارید سریعا به یک متخصص چشم مراجعه کنید. پزشک با انجام برخی از روش های تشخیصی این بیماری را تشخیص می دهد که برخی از آن ها به شرح زیر می باشد:

آزمایش خون

با انجام این آزمایش می توان با اندازه گیری هورمون ها از عملکرد غده تیروئید آگاه شد.

اسکن

به منظور بررسی میزان فعال بودن غده تیروئید نیاز است تا اسکن انجام شود. تا از این طریق میزان درگیری بافت های حدقه چشم را نیز بتوان بررسی کرد.

معاینه توسط پزشک

فرد بیمار حتما می بایست تحت نظر یک متخصص برای بررسی میزان دید، دید رنگی و بسیاری از موارد دیگر باشد.  

درمان بیماری تیروئید چشمی

در ابتدای بیماری تیروئید چشمی فرد خشکی بیش از اندازه ای را در چشم خود دارد همچنین ممکن است در زمان نگاه کردن به لامپ یک احساس ناخوشایندی داشته باشد.

با داشتن چنین شرایطی استفاده از قطره چشمی تا حد بسیار زیادی می تواند کمک کننده باشد. در بعضی از مواقع نیز می توان از ژل ها و لوبریکنت های روغنی نیز استفاده کرد ولی یکی از عوارض آن ایجاد تاری دید در فرد است. بنابراین بهترین زمان مصرف آن شب ها است.

در بعضی از مواقع که التهاب چشم بیمار زیاد باشد از درمان های استروئیدی استفاده می شود که به دو صورت خوراکی و وریدی هستند. مصرف این دارو ها باعث شده تا التهاب، خشکی چشم و دوبینی فرد تا حد بسیار زیادی کاهش یابد. علاوه بر آن در کاهش قرمزی و تورم پلک ها نیز نقش بسیار موثری دارد.

خیلی از افراد هستند که بیماری تیروئید چشمی آن ها بسیار شدید است از همین رو از درمان های تلفیقی استفاده می شود. از دیگر روش های درمانی تیروئید چشمی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

جراحی: زمانی که عصب بینایی تحت فشار باشد آسیب دائمی چشم را به همراه دارد از همین رو با انجام جراحی می توان فشار ایجاد شده برروی عصب را برداشت. روند جراحی نیز به این صورت است که ابتدا فضایی در داخل کره چشم برای بافت های ملتهب ایجاد می شود تا از این طریق جا به جایی آن ها راحت تر انجام شود علاوه بر آن فشار برروی عصب نیز تا حد بسیار زیادی برداشته می شود.

در بعضی از مواقع انجام جراحی برروی ماهیچه های بزرگ یا پلک ها انجام می شود. زمانی که التهاب به طور کامل رفع شد اگر در بافت های کش آمده مشکلی بود می بایست جراحی در کره چشم، عضلات چشم و پلک ها صورت گیرد.

سایر روش های درمانی: در بعضی از مواقع نیز که فرد دچار دوبینی است استفاده از عینک های منشوری تجویز می شود. بعد از آرام شدن التهاب چشم نیز جراحی انحراف چشم تجویز می شود. بعضی از مواقع نیز برای بیماری رادیوتراپی تجویز می شود تا التهاب چشم کاهش یابد.

با داشتن هر گونه مشکلی در غده تیروئید پزشک با مصرف قرص آن را درمان می کند.

سوالات متداول

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + شش =