روزهای کرونایی،خشکی چشم و سندروم MADE

با شیوع کرونا در جهان استفاده از ماسک جهت پیشگیری از انتقال و ابتلا به این بیماری نیز افزایش پیدا کرده است. اما طبق آمار ارائه شده، تعداد افرادی که هر روزه به دلیل ناراحتی چشم ناشی از خشکی چشم به چشم پزشک مراجعه می کنند افزایش یافته است. چه ارتباطی میان استفاده از ماسک و مشکلات چشمی هست؟ در این مطلب قرار است با عبارتی به نام Mask Associated Dry Eye  یا سندروم MADE آشنا شویم که به خوبی به بیان رابطه ماسک و خشکی چشم می پردازد.

سندروم MADE و خشکی چشم
سندروم MADE و خشکی چشم ناشی از ماسک زدن

سندروم MADE چیست؟

در طی چند ماه اخیر با شیوع کرونا در جهان و توصیه به استفاده از ماسک جهت پیشگیری از انتقال و شیوع ویروس کرونا ، رایج و شناخته شد
در این سندروم، با قرار گیری ماسک بر روی بینی و دهان، جریان هوای بازدمی که از طریق لبه بالایی ماسک خارج می شود، به سطح چشم برمی گردد و باعث می شود که تبخیر اشک بیشتر شود.
افزایش تبخیر اشک، زمینه خشکی چشم را فراهم می ‌کند در افرادی که از قبل درجاتی از خشکی چشم را داشته اند یا در آن هایی که مدت طولانی به صفحات موبایل یا مانیتور کامپیوتر نگاه می‌کنند و به خاطر دقت بینایی در این حالت کمتر پلک می زنند، این خشکی چشم شدیدتر خواهد شد و منجر به علائمی مانند سوزش و تحریک چشم می شود.

خشکی چشم چیست؟

خشکی چشم زمانی اتفاق می افتد که میزان یا کیفیت اشک چشم کافی نیست. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که یکی از عناصر سازنده لایه اشکی دچار مشکل شده باشندیا تولید اشک کم شده یا تبخیر آن از سطح چشم زیاد باشد .خشکی چشم در میان افراد در سنین مختلف شایع است. از علائم خشکی چشم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• احساس خارش در داخل چشم
• احساس سوزش یا گزگز چشم
• قرمزی چشم ها
• حساسیت به نور
• تاری دید
مشکل خشکی چشم می تواند تحت شرایط مختلف شدیدتر شود. مصرف برخی داروها، جراحی لیزر چشم، قرار گرفتن در معرض باد، دود یا هوای خشک و نگاه کردن طولانی به مانیتور و صفحات دیجیتال می توانند از علل تشدید خشکی چشم باشند. استفاده طولانی و نادرست از ماسک نیز اخیراً سبب شده تا افراد با مشکل خشکی چشم مواجه شوند.

برای پیشگیری از خشکی چشم ناشی از ماسک زدن چه باید کرد؟

جهت پیشگیری از بروز سندروم MADE متخصصان چشم پزشک توصیه می ‌کنند که قرارگیری ماسک بر روی صورت باید به گونه ‌ای باشد تا لبه های بالای ماسک از ایجاد جریان هوا به سمت چشم‌ها جلوگیری کنند و هوای بازدم بتواند از کناره‌های ماسک خارج شود.
پلک زدن بیشتر و نوشیدن آب زیاد یکی دیگر از راه های جلوگیری از خشکی چشم در این روزهای کرونایی است. شعاری که امروز به مهم ترین شعار چشم پزشکان تبدیل شده است:
Too much drink
Too much blink

دکتر رضا عرفانیان

متولد سال 1350 در مشهد، پس از اتمام تحصیلات دوره دبیرستان خود، در مقطع دکترای عمومی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد پذیرفته شد. وی پس از اخذ مدرک دکترای عمومی در سال 1375، موفق شد تا در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در رشته تخصصی چشم پزشکی پذیرفته شود و در سال 1382 از این دانشگاه فارغ التحصیل شود. در همین سال، وی با عنوان چشم پزشک دوران طرح خدمت پزشکی خود را در استان سیستان و بلوچستان گذراند و به این ترتیب فعالیت حرفه ای خود را آغاز کرد. دکتر عرفانیان (چشم پزشک) با ادامه تحصیلات خود توانست تا در سال 1389 موفق به کسب مدرک فوق تخصص اکولوپلاستیک و استرابیسم، اربیت، مجرای اشکی از دانشگاه شهید بهشتی تهران شود. دکتر رضا عرفانیان سلیم در سال 1390 به کادر پزشکی بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی نور پیوست و فعالیت خود را در زمینه حرفه ای ادامه داد. اکنون دکتر عرفانیان خدمات خود را در زمینه جراحی پلاستیک چشم، پتوز یا افتادگی پلک، مجاری اشکی، اربیت و استرابیسم و جراحی آب مروارید (کاتاراکت) به بیماران ارائه می دهد.
مطالب مرتبط

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۳ دقیقه
تماس با دکتر عرفانیان